Baca buku atau Tengok buku???

Published by ~amatullahdemalihah~ under on Monday, April 27, 2009
Bismillahirrahmaanirrahim

setelah lebih sebulan dah x update blog
hari nie ana nk kongsi buku2 yg ana baca...

.first yg ini..

buku yg sgt 'padat' dgn ilmu pemanduan secara betul,berhemah dan selamat ...
nak x nak...wajib baca buku ini!



buku kedua

Laskar pelangi... buku novel pertama yang ana beli!
ditulis oleh Andrea Hirata a.k.a student cemrlang ekonomi .
buku novel best seller.
Beli di Masjid UGM, Jogja.
direkemenkan oleh penjual buku di sana...
dan kakak homestay ana yg sgt imut!
setelah beberapa lama tengok buku tersebut...
barulah hati ini terbuka utk membacanya.
perkembngn plot di awal penceritaan yg agak lambat
tp cerita yg sgt best dan terharu
sedikit pelik tp x mustahil utk berlaku...
mengisahkan sekumpulan pelajar kampung
yg menggelarkan diri mrk sbg 'laskar pelangi'
pengajaran yg ana dpt drpd novel ini...
~kejayaan kita pada hari ini tidak menjamin kejayaan kita pada hari esok
ana sgt berbesar hati kalau ada sesiapa nk pijamkan buku lanjutan drpd novel ini.
;>sang pemimpi
;>edensor
;>Maryamah Karpov - akan terbit....



buku yg ketiga...

first time baca buku Ramlee Awang Mursyid
pinjam dr seorg shbt...A**a*
kagum jgk dgn cara prsembhn ide dalam novel ni
tp ana rasa cukup satu ini shj novel dia yg ana baca
sbb mcm x serasi sgt dgn pemikiran ana
tp sejujurnya mmg best cerita dia...
ttg sejenis bunga liar yg meracuni pemikiran manusia
melalui pendebungaan secara aktif
yg menyebabkan seseorang itu dibelenggu oleh kesalahan mrk pada masa lalu...
secara kasarnya...dikelilingi makhluk halus dan puaka
tp bila dikaji dan diteliti...
sbnrmya semua kes pembunuhan yg berlaku di rumah 'puaka' tsb
bukanlah kerana hantu yg merasuk
ttp manusia yg telah diracuni bunga tsb
.
mmg sdkt tergugat ketika baca pada pd tgh mlm
pengajaran yg ana dpt..
~rapatkan silaturrahim antara keluarga
~apapun yg terjadi...semua itu hanya akan berlaku dengan izin Allah
~kewajipan berdakwah x terkecuali walau siapa pun kita.....




buku yg keempat...


buku nie sbnrnya baru diterbitkan oleh Telaga Biru
ditulis oleh Fatimah Syarha
direkemenkan oleh seorg mck
so, ana pun beli lah buku nie kt mjlis ihtifal SMIH
hmm...buku ini didedikasikan kepada semua peringkat umur
mksd ana dari umur remaja hingga ke pengantin lama
menceritakan ttg indahnya perkahwinan
yg tidak bermuqaddimahkan dengan berpacaran...
serta menggariskan tanggungjawab suami isteri
dalam melayari bahtera hidup
dan pengajaran yg ana boleh ambil buat masa ini...
~jaga hati
~jaga mata
~jaga maruah
~saratkan hati dgn cinta Ilahi dahulu....



buku kelima...


buku yg ini buku tulisan Fatimah Syarha juga...
tp yg ini jauh lebih best drps buku yg keempat
jg dipinjam dr seorg teman..M*n*
sgt best sbb mengisahkan seorg syabab yg bernama Syabab
dr kecil merupakan seorg yg miskin dan dipinggirkan
tp bila besar mnjd seorg yg berilmu dan pandai memimpin
sgt optimis tp terburu2 ketika terdesak...
novel ini jg novel yg pertama
membuatkan ana terharu sampai sedih(??)...

dan jg membuatkan hasrat ana ke timur tgh semakin mmbuak...
walaupun parents x kasi prgi luar negara...
dgn baca buku ini,
sudh cukup utk ana merasai bgmana rasanya belajar di Syiria.
pengajaran dalam novel ini sgt byk...
~hikmah tuntutan ilmu
~tuntutan menegakkan kebenaran dlm segala keadaan
~kepentingan istikharah
~jgn terlalu syadid dlm sesuatu perkara
~Allah akan uji setiap apa yg kita ucapkan
~byk lg....




buku keenam...(sdg dibaca)


kali ini bukan novel...
tp buku motivasi utk mengisi jiwa yg semakin kosong
juga dibeli di Masjid UGM, Jogja
demi jiwa ini dan kesempurnaannya...
maryam baca dgn harapan dapat disebarkan
sgt2 best sbb semuanya berkaitan dgn kita
pengajaran dia??
lebih elok kalau dibaca sendiri...
kalau rating dia smpai 5 ...
ana kasi 7.



setakat nie...
ada beberapa lg buku yg dalam list utk dibaca yg selama ini ditengok.
tp yg pasti...bukan novel
cukuplah yg itu buat masa ini...
semoga ana smpt menghabiskan semuanya sebelum
waajibat yg lain datang....
waLlahu ta'ala a'lam




6 jiwa tenteram:

+akufobia+ said... @ April 29, 2009 at 4:36 AM

jom rajinkan membaca.ngee.macammacam ada.

muna 'adilah said... @ April 29, 2009 at 6:44 AM

salam maryam...ana ada lah buku maryamah karpov...hehe...nk pnjm??? tp tak best lah kalo tak baca buku yag kedua n tigea dulu...

bikrunnajah said... @ April 29, 2009 at 7:30 AM

ana nk pinjam laskar pelangi!!! cite tu da difilemkn kan???hr tu ade tgk filem tu tp x hbs....nk cari kt m'sia rsenye xde jual....so, bce bukunye pun ok jgk....
pemilik cintaku seriously psl kawen?? hmm...

muna 'adilah said... @ April 30, 2009 at 12:51 AM

nadia...nt tgk kt mana filem dia??? nk tgk jgk!!!

~amatullahdemalihah~ said... @ April 30, 2009 at 6:32 AM

eh dah kluar eh?? kalau gitu ana nk pijm...hehe
tp bkn skrg kot....
and yg buku pemilik cintaku setelah Allah dan Rasul mmg betul2 dia cerita pengalaman dia dari sblm kawin sampai dia kawin...
kalau sape2 nk pnjm buku laskar plgi...bole2...
buat je mcm buku ana...hehe

~amatullahdemalihah~ said... @ April 30, 2009 at 6:33 AM

opps muna...matur nuwon ya sbb bg pijm buku tuh...
sngt best!!!

Post a Comment